Saturday, July 17, 2010

(No Baked) Cheese Cake

Errr... Just delicious!

Cheese Cake

And I love cheese cake with thick crust...  :))

(No Baked) Cheese Cake

Crust :
200 gr digestive biscuits, crushed --> I used Good Time chocolate biscuits
85 gr unsalted butter, melted
1 tbsp roasted almond, roughly chopped

  • Combined the crushed biscuits and chopped almond, then stir in the melted butter. Mix well.
  • Press on to the prepared tin lightly greased 20 cm round tin cake/pie. 

Cheese Cream :
200 gr cream cheese
200 gr cream --> use dairy product for best taste
50 - 75 gr powdered sugar --> on your taste
2 tbsp sweetened condensed milk
1 tsp gelatine powder dissolved in 50 ml boiling water, let cooled  --> you can subtitute with Konyaku Jelly or Agar-Agar powder, or you can skipped it.
1 tsp lemon zest or vanilla extract or any flavoring you like.

  • Beat the cream cheese and the powdered sugar until smooth. Add the sweetened condensed milk, mix well.
  • Whipped the cream until hold it shape. Then pour in the cream cheese, gelatine solution, and lemon zest. Mix well using rubber spatula.
  • Pour on to the prepared biscuit based, smooth the top. 
  • Cover with cling film, refrigerated for at least 4 hours before servings. 

For the Strawberry Compote :
75 gr strawberry jam
75-100 gr sugar
300 ml water
100 gr fresh strawberries, roughly chopped
1 tbsp fresh lemon juice
1 tsp corn starch, dissolved with a bit of water.

  • In the sauce pan, placed strawberry jam, sugar, and water, bring to boil in the low heat until sugar dissolved.
  • Add the chopped fresh strawberries and lemon juice, bring to boil until almost thickened.
  • Pour in the corn starch solution, then cooked until thickened. 
  • Cooled in the fridge before serving.

6 comments:

Woro said...

Mbak, oke bgt blog nya, I Love It !!!
mau tanya blh ya Mbak,untuk Strawberry Compote nya dipakai/dioleskannya stlh 4 jam di refigator atau sblmnya.

thanks..

Woro

Mira Mamanya Rifa said...

Hai Woro, untuk compote-nya dituang ketika akan disajikan. Kalo dituang langsung lalu didinginkan nanti merembes ke cream cheesenya dan ngerusak rasa keju-nya. Selamat mencoba yaa.. :))

Woro said...

Mbak Miraaaa... aku dah coba... Enyakkkk bangett.... cuma,krn tdk punya mentega tawar, aku jd pake margarine, jadinya asinnn... *muka merah maluuu ngadep tembok...

soalnya 85 gr gak cukup untuk bikin padet crustnya/menyatu dgn baik, jd nya aku tambah mentega nya lagi, lagi dan lagi T_T hiks

Thanks ya Mbak,
Sukses terus buat Mbak Mira... Sun sayang buat Rifa ..

Mira Assjarif said...

Hiyahahahaha... Kalo mau pake margarin pilih Filma yang unsalted. Buat nambahin rasa gurih, tambahin susu bubuk full cream aja ke dalam adonan crust-nya. Tapi tergantung biscuitnya juga sih. Kalo pake merk oke, gak usah pake susu jg gapapa.

Emang tekstur crust-nya cenderung sandy sebelum dipress. Yang penting diteken-teken aja di dasar loyang, tar pas didinginin nyatu kok. :D

Bum2 Fam said...

assalamualaikum.. mba terima kasih resepnya, wah meskipun jualan tapi ga pelit bagi2 resep :) aku dah coba resep chesee cake nya ... thx a lottt

Anonymous said...

bu mira.. tolong tanya kalo cream atas sama bawah itu yg sama2 200gr bedanya apa ya? dan 2 item itu merk apa? makasih banyak infonya